KURCZAK W KARMIE-TAJEMNICE TEGO POPULARNEGO SKŁADNIKA W ŻYWIENIU ZWIERZĄT DOMOWYCH
Na całym świecie kurczak jest powszechnym składnikiem diety zarówno ludzi, jak i ich zwierząt.
Jest składnikiem uniwersalnym ze względu na szeroką dostępność, smak i wartości odżywcze,
jakie zapewnia. Nasze psy i koty mogą efektywnie wykorzystywać wysokiej jakości białko zawarte
w kurczaku, podobnie jak w przypadku innych źródeł białka, takich jak wołowina, jagnięcina,
wieprzowina i soja. Choć żywność, którą dla siebie przygotowujemy, może wyglądać inaczej
niż krokiet lub mokra karma, którą podajemy naszym zwierzętom, składniki kurczaka zawarte
zarówno w diecie dla ludzi, jak i zwierząt domowych są pożywne, a także stanowią doskonałe
źródło białka i innych składników odżywczych.
Kiedy spojrzymy na składniki znajdujące się na etykiecie karmy dla zwierząt, nazwy mogą wydawać się nieco nietypowe, ale są to pełnowartościowe pozycje w składzie. Należy pamiętać, że składniki karmy dla zwierząt domowych można deklarować na dwa sposoby: nazwy kategorii (np. mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego) lub nazwy pojedynczych składników (np. mączka z kurczaka). Obydwa są dopuszczalne w użyciu, a sposób, w jaki składnik jest wymieniony na liście, nie świadczy o jego jakości. Na przykład niektóre z tych składników zawierają mielone kości, które zapewniają naszym zwierzętom odpowiedni poziom wapnia i fosforu. Inne zawierają podroby, takie jak wątroba, które dostarczają naszym zwierzętom składników odżywczych, takich jak miedź, żelazo i witamina A. W UE obowiązują surowe zasady dotyczące stosowania składników w karmach dla zwierząt domowych, dlatego powinieneś mieć pewność, że te składniki są bezpieczne do spożycia przez Twoje zwierzęta.
JAK ROZUMIEĆ NAZWY SKŁADNIKÓW W KARMIE DLA ZWIERZĄT ?
MIĘSO I PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO
Jest to przykładowa nazwa kategorii odnosząca się do składników żywności pochodzenia zwierzęcego. Ta nazwa składnika nie jest specyficzna dla jednego gatunku zwierząt ani jednego rodzaju tkanki. Zamiast tego termin ten obejmuje różnorodne mięsa i narządy (np. nerki, płuca, wątrobę) ciepłokrwistych gatunków zwierząt lądowych, takich jak kurczaki, które uznano za nadające się do spożycia przez ludzi. Składnik ten może mieć wysoką wartość odżywczą i stanowić dobre źródło białka, witamin i minerałów, z których może korzystać Twoje zwierzę. Należy również pamiętać, że podroby, takie jak wątroba i nerki, są niezwykle pożywne, ale są uważane za produkty uboczne przemysłu spożywczego dla ludzi, ponieważ nie są obecnie tak powszechnie spożywane przez ludzi.
KURCZAK
Ten składnik zawiera odżywcze części kurczaka, takie jak białe i ciemne mięso, czyste narządy wewnętrzne i nieznaczną ilość kości. Jest dobrym źródłem białka, tłuszczu i minerałów. Zawartość wody w tym składniku jest wysoka, dlatego często pojawia się wysoko na liście składników. (Składniki są wymienione w kolejności malejącej, w zależności od wagi).
MĄCZKA Z KURCZAKA
Ten składnik składa się z białego i ciemnego mięsa z kurczaka, czystych narządów wewnętrznych i pewnej ilości kości, która została zmielona i ugotowana w celu zmniejszenia zawartości tłuszczu. Mączka z kurczaka jest zrównoważonym i pożywnym źródłem białka.
MĄCZKA Z KURCZAKA I INDYKA
Ten składnik składa się z białego i ciemnego mięsa z kurczaka i indyka, czystych narządów wewnętrznych i pewnej ilości kości, która została zmielona i ugotowana w celu zmniejszenia zawartości tłuszczu. Mączka z kurczaka i indyka jest zrównoważonym i pożywnym źródłem białka.
CHRZĄSTKA Z KURCZAKA
Składnik ten pochodzi z kości i tkanek kurczaka i jest dobrym źródłem siarczanu chondroityny i glukozaminy dla zdrowia stawów.
HYDROLIZAT WĄTRÓBKI DROBIOWEJ
Ten składnik to wątróbka drobiowa, która została ugotowana i rozdrobniona w celu utworzenia skoncentrowanego, bogatego, smacznego sosu, który nadaje smak i aromat karmom dla zwierząt domowych oraz jest źródłem białka i kwasów tłuszczowych.
HYDROLIZOWANA WĄTRÓBKA DROBIOWA
Składnik ten składa się z wątroby drobiowej, która została poddana procesowi, w którym białka kurczaka są rozkładane na małe cząsteczki przez enzymy. Składnik ten jest wysoce strawny i stanowi dobre źródło białka i kwasów tłuszczowych. Hydrolizowane białka są zwykle stosowane w karmach dla zwierząt domowych przeznaczonych dla zwierząt z wrażliwością pokarmową.
PODSUMOWANIE
Jedną z najważniejszych rzeczy, które możesz zrobić, aby zadbać o zdrowie swojego zwierzaka, jest zapewnienie mu wysokiej jakości karmy, która zapewnia pełnoporcjowe i zbilansowane żywienie. Chociaż białko w ich karmie może pochodzić z różnych źródeł, często w karmie dla zwierząt domowych można spotkać kurczaka ze względu na jego szeroką dostępność, profil smakowy i dobrą wartość odżywczą.
Jeśli zdecydujesz, że chcesz przestawić swojego zwierzaka na karmę na bazie kurczaka, ważne jest, aby zrobić to ostrożnie. Problemy mogą pojawić się w przypadku nagłej zmiany na nową karmę, dlatego ważne jest przestrzeganie kilku prostych wskazówek dotyczących przejścia:
- Stopniowo dodawaj nową karmę do starej przez okres siedmiu dni. W przypadku zwierząt o wrażliwym żołądku lub kotów o określonych preferencjach żywieniowych korzystne może być dłuższe przechodzenie na nową karmę.
- Monitoruj stan psa i koniecznie skonsultuj się z lekarzem weterynarii, jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości.
Wskazania Hill’s pomogą Twojemu pupilowi żywić go smacznie i zdrowo. Zapoznaj się z pełną gamą produktów i porozmawiaj z Doradcą, która karma będzie odpowiednia dla Twojego zwierzaka.
Autor: Becky Mullis, DVM, DACVIM (Nutrition)