Karczoch zwyczajny
Karczoch zwyczajny (Cynara cardunculus var. Scolymus L.) jest znany w medycynie tradycyjnej i ceniony za swoje dobroczynne działanie na drogi żółciowe oraz przewód pokarmowy.
Karczoch – pochodzenie, właściwości
Karczoch, pochodzący z regionu śródziemnomorskiego, jest uprawiany na całym świecie w celach spożywczych i leczniczych. W rzeczywistości ta zdrowa roślina zawiera błonnik, inulinę, minerały (potas, sód, fosfor), witaminę C oraz związki polifenolowe.
Bioaktywne składniki, które znajdują się głównie w liściach, a nie główkach, zawierają kwasy mono- i dikawoilochinowy (kwas chlorogenowy, cynaryna) oraz flawonoidy.
Badania wykazują, że ekstrakt z liści karczocha wykazuje działanie przeciwutleniające, hepatoprotekcyjne, żółciopędne oraz obniżające poziom lipidów.
Źródła: Evidences on Molecules Most Frequently Included in Canine and Feline Complementary Feed to Support Liver Function, Vet Med Int.2020; 2020: 9185759. Published online 2020 May 9