Beta Glukany
Beta glukany złożone są z wielu cząsteczek D-glukozy występujących w ścianach komórkowych zbóż, bakterii, drożdży i grzybów. Co więcej, nie podlegają trawieniu, przez co wchodzą w skład błonnika pokarmowego, który może posiadać pozytywny wpływ na zdrowie jelit i system immunologiczny.
Beta glukany wpływają na poziom cukru we krwi, zdrowie jelit, układ odpornościowy i poziom choresterolu. Przyjmowanie błonnika zwiększa aktywność jelitową oraz występowanie pożytecznych bakterii (działanie prebiotyczne). W wyniku przemian biologicznych dochodzi do zwiększonego występowania w jelitach krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (octanu, maślanu i propionianu).
Właściwości beta glukanów
Jednakże, ze względu na zróżnicowanie struktur chemicznych, beta glukany wykazują odmienne właściwości i w różny sposób wpływają na fizjologię przewodu pokarmowego.
Ze względu na swą wszechstronność:
• Skutecznie wspomagają zwalczanie wirusów, bakterii, pasożytów i grzybów,
• Wykazują pozytywny wpływ na skuteczność zwalczania schorzeń mających związek z osłabieniem lub nadaktywnością układu odpornościowego (alergie, infekcje, nietolerancje czy stany zapalne),
• Odpowiadają za znaczną mobilizację układu immunologicznego w przypadku wzmożonego stresu psychicznego i fizycznego,
• Obniżają poziom cholesterolu (zwłaszcza przy cukrzycy i chorobach wątroby),
• Promują probiotyki (oczyszczają jelita i stabilizują ścianę jelit),
• Wzmacniają autonomiczny układ nerwowy.
Źródła: Fachgesellschaft für Ernährungstherapie und Prävention, Beta-Glucane – Ernährungstherapeutische Aspekte 13.Oktober 2021; mitomedvet.de, Beta Glucan